Een VPN is een Virtueel Privaat Netwerk binnen een openbaar netwerk zoals het internet. Een VPN creëert een gesloten & directe verbinding naar een andere computer of server. Een goede VPN zorgt ervoor dat die verbinding versleuteld is. Door gebruik te maken van een VPN kun je je eigen apparaat verbinden met een computer, (bedrijfs)netwerk of server op afstand. Dit biedt een paar voordelen zoals dat je anoniemer, en veiliger kan surfen. Voor wie zijn privacy wil beschermen, biedt internet via een VPN een paar voordelen. Doordat je internet loopt via een andere server wordt is je verbinding beveiligd en surf je vanaf een ander IP-adres. Door gebruik te maken van een ander IP-adres is je identiteit moeilijker te achterhalen, en kan het lijken alsof je je in een ander land bevindt. Je eigen IP-adres en locatie blijven verborgen.
Voordelen van een VPN
- Veel veiliger surfen over publieke hotspots.
- Anoniemer kunnen downloaden (torrents P2P, streaming en nieuwsgroepen)
- Anoniemer films kunnen kijken via KODI
- Toegang tot video materiaal zoals Uitzending Gemist of Videoland vanuit het Buitenland of Netflix USA of de BBC Iplayer vanuit Nederland.
- Een directere dus snellere verbinding naar het buitenland.
- Filtering van tracking-cookies (optioneel)
Hoe werkt een VPN?
Een VPN is een Virtueel Privaat Netwerk. Je eigen netwerk om de ene aan de andere computer beveiligd te verbinden. Een VPN tunnel beschermt op het internet de gegevens die je door die verbinding stuurt. Door de encryptie is de data in die tunnel niet leesbaar voor anderen. VPN is populair bij bedrijven die niet willen dat hun bedrijfsgeheimen getapt kunnen worden als ze via het internet van de ene naar een andere locatie gestuurd worden, maar ook handig voor consumenten die hun gegevens willen beschermen. Waar normaal je internetprovider, overheid of andere partijen een analyse kunnen maken van je internet gedrag aan de hand van je persoonlijke IP kan dat door een VPN niet.
Internetten via een VPN
Als je internet via een VPN provider ga je niet direct vanaf je internetverbinding thuis het wereldwijde web op. Je creëert eerst een beveiligde verbinding naar de server van je VPN provider. Dan ga je vanaf daar het internet op. Doordat waarschijnlijk ook meer klanten gebruik maken van dezelfde VPN provider, en onduidelijk is wie klant is bij je VPN provider is het voor buitenstaanders heel moeilijk te zien wie jij bent als internetter, want je unieke IP adres is verborgen. Bij slechte VPN providers kan daardoor je verbinding trager worden, bij goede betaalde VPN providers is dat effect vrijwel niet meetbaar of merkbaar.
Waarop moet je letten bij het vergelijken van een VPN provider?
1. Privacy bescherming
- Geen Log beleid.
- Geen DNS leaks
- Geen webrtc leaks
- Geen IPv6 leaks
2. Snelheid
- Downloadsnelheid
- Uploadsnelheid
- Ping/latency
3. Protocol
- PPTP
- L2TP/IPSec
- SSTP
- IKEv2
- OpenVPN
4. Mobiliteit en identiteit
- Aantal Servers
- Aantal en welke landen
- DNS
5. Jurisdictie
- elk land heeft zijn eigen rechtsysteem.
6. Apparaatondersteuning.
- Handmatige configuratie
- Computers: Windows/Linux/Apple
- Mobiele apparaten: Android/IOS/Windows Phone/Blackberry
- Routers: DD-WRT / OpenWRT / Tomato
7. Toegang tot media
- Netflix ondersteuning
- Uitzendinggemist ondersteuning
8. Optionele functionaliteit
- DNS
- Advertentiefiltering
- Clients met firewall